28. DRŽAVNO TEKMOVANJE KAJ VEŠ O PROMETU?

V soboto, 25. 5. 2019, je na naši šoli potekalo državno tekmovanje »Kaj veš o prometu?« za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol. To je že 51. zaključno državno tekmovanje in 28. po vrsti v Republiki Sloveniji. Letos je državno tekmovanje prvič potekalo v Mislinji. Temu so pripomogli odlični rezultati naših tekmovalcev iz prejšnjih let in pripravljenost občine ter šole glede izvedbe. Tekmovanje je potekalo pod pokroviteljstvom Občine Mislinja v soorganizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Mislinja, Osnovne šole Mislinja ter Javne agencije RS za varnost prometa.  Častno pokroviteljstvo pa je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Pomembno vlogo pri izvedbi tekmovanja je imelo tudi Ministrstvo za infrastrukturo.

Udeležence so pred tekmovanjem pozdravili: ravnateljica Osnovne šole Mislinja Natalija Aber Jordan, župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, Bojan Oblak, ki je prišel iz Agencije za varnost v prometu in Marta Novak iz Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Vsi so spregovorili o tem, kako je varnost v prometu pomembna. Izpostavili so pomen tega tekmovanje, se zahvalili mentorjem za njihovo delo, tekmovalcem pa zaželeli čim  več spretnosti na kolesu in dobro znanje pri teoretičnem delu.

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: učenci na kolesih in učenci oziroma dijaki na mopedih (kolesih z motorjem – skuter). Tekmovalci so se razvrstili v 2 skupini. Prva si je najprej ogledala poligon, druga pa pot po Mislinji, ki jo bodo morali kolesarji prevoziti. Opraviti pa bodo morali tudi test iz teorije, ki ga bodo reševali na računalnikih. Za vsako napako bodo prejeli kazenske točke, ki jih lahko posledično stanejo tudi glavne nagrade. Ta je tako imenovano »poni« kolo ali kot bi rekli najstniki »vintage« kolo.

Dogajanje so popestrili z raznimi delavnicami, ki so se nanašale na varnost v cestnem prometu. Pred športno dvorano so prisotni lahko preizkusili svoj reakcijski čas na motorju. Med njimi je bila tudi naša novinarka Neža. Testiranje  je potekalo tako, da se je usedla na fiksiran motor, na katerem je bil pritrjen ekran. Na njem je bil števec, ki je meril hitrost. Po določenem času se je na zaslonu prikazal STOP- znak, naprava pa je oddala zvok. V čim krajšem času se je »voznica« morala  zaustaviti.  Njen reakcijski čas je bil 0,524 sekunde. Povedali so nam, da je vsak reakcijski čas, ki je nižji od 0,8 sekund odličen, vse, kar je nad 1 sekundo pa je zelo slabo. Bravo Neža!

Na prizorišču  so bile tudi posebne tehtnice, ki so prikazale maso posameznika pri določeni hitrosti v primeru trčenja. Ugotovili smo, da oseba, ki tehta 45 kilogramov, pri hitrosti 30 km/h tehta 358 kg.

Izvajali so tudi poizkus o pomenu varnostne čelade pri padcu, namesto glave in čelade pa so uporabili jajce in manjšo čelado. Ko smo jajce vrgli z višine in pri tem uporabili čelado, se to ni razbilo. Torej, če nosimo čelado, so naše glave varne.

Ob vhodu v halo pa je bil postavljen simulator vožnje v osebnem avtomobilu.  Učenci šolskega centra Velenje so voznike usmerjali pri vožnji in jim na pot postavljali razne ovire, katerim so se morali izogniti. Med vozniki se je preizkusila tudi ravnateljica. Njena vožnja je bila izjemna, njen reakcijski čas pa celo boljši od gospoda policista. Bravo ravnateljica!

Z naše šole  je tekmoval Maksim Stoviček iz 7. razreda. Povedal je, da se tega tekmovanja udeležuje že tretje leto, a je šele letos prišel do državnega tekmovanja. Za poligon se je največ pripravljal v šoli ob pomoči mentoric Sonje Blažun in Marije Tasič. Vožnja po naselju pa mu ni delala posebnih preglavic. Z nekaj napakami je Maksimu uspelo osvojiti odlično 2. mesto. Čestitke!

O dogodku smo povprašali tudi tekmovalca Tomaža Grajfonerja. Sedemnajstletnik prihaja s Ptuja. Pravi, da se za tekmovanje ni posebno pripravljal, pomaga pa mu že opravljen CPP za motor in avto. Preizkusil se je že v praksi in teoriji, ki mu ne povzroča težav. Upa, da se uvrsti med prvih deset, zelo pa bi bil vesel 5. mesta. Tekmovanje Kaj veš o prometu se mu zdi pametno, poučno in zelo zanimivo.

Mentorica iz Osnovne šole Braslovče je spremljala enega tekmovalca. Pripravljala ga je na terenu in na poligonu ter mu podala teoretično znanje. Dogodka se udeležuje že 15. leto in pravi, da ji je organizacija v Mislinji doslej najljubša. Zdi se ji zanimivo zaradi same okolice, saj se v njej tekmovalci počutijo sproščene. Današnji dan dojema kot poučen, aktualen in čedalje bolj nujen, saj je v prometu vedno več kolesarjev. Žalosti jo, da je vedno manj mentorjev pripravljenih poučevati mlade o varnosti v prometu in jih s tem  ozaveščati.

Želi si, da bi to tekmovanje bilo še kdaj v Mislinji, saj je odlična lokacija, prav tako pa samo vzdušje med tekmovalci in njihovimi mentorji.

REZULTATI

Novinarke: Živa, Deja, Neža, Nives, Nina, Sara in Nika

Fotograf: Aljaž

(Skupno 631 obiskov, današnjih obiskov 1)