7. A 7. B

DKE

Spet smo skupaj. Danes bomo nadaljevali s človekovimi pravicami.

Spoštovanje človekovih pravic je danes sestavni del državnih zakonov. Z zakoni je predpisano, kaj morajo države storiti za zaščito pravic svojih državljanov, in tudi, kako so dolžne ukrepati, če so pravice državljanov kršene. Le ob izrednem stanju kot je trenutni (epidemija virusa), lahko država omeji posamezne pravice.

 

Sodobne države vnašajo človekove pravice v svoje zakone in v ustavo, tako kot Slovenija.

Na tej povezavi razišči našo ustavo, ki je predstavljena v illustrirani obliki: https://www.us-rs.si/strip/

V zvezek izpiši tiste člene ustave, ki govorijo o spoštovanju človekovih pravic.

(npr., pravica do osebne svobode, pravica do gibanja, pravica do varnosti …)

Odpri https://www.irokus.si/izbirka

Odpri iučbenik Jaz, midva, mi na strani 36 in preberi poglavje Kaj je ustava – Ustava je …

Zapiši v zvezek naslov Ustava in zapiši kratek povzetek, kaj je ustava.

Odpri povezavohttps://www.us-rs.si/o-sodiscu/pravna-podlaga/ustava/ in razišči v Ustavi sklop: Človekove pravice in temeljne svoboščine (14. do 65 člena)

Najdi 14. člen in 56.člen in v zvezek zapiši kratek povzetek o vsakem.

  1. člen govori o ….
  2. člen govori o …

 

Odpri iučbenik na strani 53, 54 in z njegovo pomočjo odgovori na vprašanje, odgovore zapiši v zvezek:

Kdo varuje uresničevanje človekovih pravic?

 Kdo je trenutni varuh človekovih pravic v Sloveniji in kakšna je njegova vloga?

Za vse neznane besede, s katerimi se spopadaš uporabi SSKJ, kot npr. https://fran.si/iskanje?View=1&Query=na%C4%8Delo

Veselo na delo in poročajte, vprašajte! Bodite radovedni 😉!

Tukaj sem vam na voljo kadarkoli; natalija.kotnik1@guest.arnes.si

NARAVOSLOVJE

Odboj svetlobe, slika na zrcalu

  • Na začetku si oglej fotografije mešanja osnovnih barv svetlobe (rdeče, zelene in modre). Te svetlobe zaznava tudi naše oko. Vse, kar vidimo, je kombinacija teh treh svetlob. Slike so v priponki. Z mešanjem zelene in rdeče nastane rumena, modre in rdeče škrlatna ali magenta ter zelene in modre turkizna. Katero svetlobo moramo dobiti, če posvetimo z vsemi tremi svetlobami hkrati?

Če imate barvne filtre (folije) poskusite doma.

  • V priponki je slika rešitve učnega lista Lom svetlobe. Preveri rešitve (svetloba se pri prehodu iz ene prozorne snovi v drugo vedno lomi – spremeni smer; če gre skozi 3 različne snovi, se lomi 3- krat).
  • Danes boste rešili učni list o odboju svetlobe. Za pomoč naj vam bo e- učbenik NAR7, poglavje Energija, stran 84, 85 (odboj svetlobe), kjer so nazorni posnetki o odboju svetlobe na gladki kovinski in hrapavi površini. Najprej si preberite ti dve strani. Pomagate si lahko tudi z učbenikom, stran 50.
  • Učni list si lepo prepišite v zvezek. Naslov naj bo Odboj svetlobe. Če imate možnost, ga lahko natisnete in prilepite. Zatemnite si prostor ter s svetilko (lahko s telefonom) posvetite na različne barvne površine ter na belo, sivo in črno podlago (npr. zvezke) in opazujte odboj svetlobe na steni. Pomembno je, da sami poskusite in pridete do ugotovitve. Z laserjem delajte, če ga imate. Rešitve in fotografije eksperimenta vam pošljem naslednjič. >>> odboj
  • V zvezek si še napišite naslov Nastanek slike na zrcalu ter spodaj zapišite sledeče.

Na zrcalu nastane navidezna slika. Je enako velika in enako oddaljena kot predmet. Občutek imamo, da je za zrcalom.

  • Odgovori še na 4 vprašanja v učbeniku, stran 50 in odgovore zabeleži v zvezek.

Tokrat mi vsi pošljite slike vašega zvezka – današnja snov, da dobim povratno informacijo. Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

dav
dav
mde

dav
 TJA

Kviz: Kahoot!

Na telefonu ali računalniku pojdi na kahoot.it. Vtipkaj PIN: 0362006 in se prijavi s svojim imenom in začetnico priimka (npr. MatejaT). Rešuj kviz. Lahko rešuješ večkrat, vendar se moraš prijavit z novim imenom (prvotnemu imenu dodaj številko, npr. Mateja T1).

Nato reši še en kviz, ki se nanaša na našo pesem od srede. PIN: 0985760. Kviza sta odprta do nedelje do 12.00.

.

 MATEMATIKA

Ponovno se bodo vaše naloge za danes razlikovale in bodo odvisne od tega, kar ste že naredili v tem tednu.

  • Če še niste dokončali preverjanj, najprej dokončate preverjanji.  Danes je tudi zadnji dan, da obe preverjanji oddate, če tega še niste naredili. Tisti, ki morate oddati poprave, jih oddajte najkasneje v ponedeljek.
  • Če ste katero od preverjanj že dobili popravljeno nazaj, najprej naredite popravo. Če česa ne znate narediti, mi to sporočite.
  • Če ste popravo že naredili, ali pa še niste dobili popravljenih preverjanj nazaj, boste ponovili računanje z ulomki. V prilogi imate delovni list, ki ga rešite v zvezek. Ker vas je najbrž kar nekaj že malo pozabilo, kako računamo z ulomki, si pomagajte z zvezkom, učbenikom, zbirko ali e-učbenikom. >>> PONOVITEV_racunanje_z_ulomki

Skupni čas reševanja naj bo 45 minut.

 MATEMATIKA

Ponovno se bodo vaše naloge za danes razlikovale in bodo odvisne od tega, kar ste že naredili v tem tednu.

  • Če še niste dokončali preverjanj, najprej dokončate preverjanji.  Danes je tudi zadnji dan, da obe preverjanji oddate, če tega še niste naredili. Tisti, ki morate oddati poprave, jih oddajte najkasneje v ponedeljek.
  • Če ste katero od preverjanj že dobili popravljeno nazaj, najprej naredite popravo. Če česa ne znate narediti, mi to sporočite.
  • Če ste popravo že naredili, ali pa še niste dobili popravljenih preverjanj nazaj, boste ponovili računanje z ulomki. V prilogi imate delovni list, ki ga rešite v zvezek. Ker vas je najbrž kar nekaj že malo pozabilo, kako računamo z ulomki, si pomagajte z zvezkom, učbenikom, zbirko ali e-učbenikom. >>> PONOVITEV_racunanje_z_ulomki

Skupni čas reševanja naj bo 45 minut.

TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA 7.b

Rešite DZ, str. 20 (pridobivanje električne energije). V prilogi so rešitve, da si lahko preverite odgovore. Ne pišite vsega, samo najpomembnejša dejstva. >>> 

Oglejte si videoposnetek : https://www.youtube.com/watch?v=jQys3XRnSyM

Na mail lucija.korosec@guest.arnes.si  odgovorite:

  1. Naštejte po vrsti hidroelektrarne na Dravi (od Dravograda po reki navzdol).
  2. Katera je najstarejša in pred koliko leti so jo začeli graditi?

Napišite mi prosim tudi, ali imate doma kakšne legokocke  ali podobne sestavljive kocke.

Učiteljica Lucija Strmčnik

 SLJ

Tema: Poustvarjalno pisanje

V krajši zgodbi ali pesmi predstavi sebe in svojega najboljšega prijatelja/prijateljico.

Zgodbo mi pošlji. Pošlji jo tudi prijatelju/prijateljici in zapiši njegovo mnenje

 TJA

FOOD

Danes bomo ponovili in nadgradili temo »hrana«.

  1. Za uvod en kviz, ki ga lahko igraš večkrat, saj so vsakič drugačna vprašanja.

Povezava: https://www.ego4u.com/en/chill-out/games/food-quiz

  1. Na naslednji strani se nahaja slikovni slovar, a ker je slika majhna, je v prilogi e-maila isti slikovni slovar še posebej. Poglej vso hrano, osredotoči se predvsem na vrste hrane. Slikovni slovar natisni, če imaš to možnost in prilepi v zvezek.

  1. Spodnji tabeli prepiši v zvezek. Besede so ti večinoma že znane. Uporabi spletni slovar PONS za novo besedišče (npr. grains, dairy…) in napiši še prevod. Ne pozabi poslušati izgovorjave (klikni na ikono zvočnika ob besedi).
    Nato besede iz slikovnega slovarja razvrsti v tabeli. Pod »Others« spada hrana, ki je ne moreš razvrstiti drugam (začimbe, jajce,…). 

Types of food (Vrste hrane)

 

Vegetables Fruit Grains, beans and nuts Fish and seafood Meat

 

 

 

 

 

 

 

Dairy products Sweets Drinks Others

 

 

 

 

 

 

  1. Sedaj v tabeli vpiši še nekaj svojih primerov, vsaj po 2 primera, pri sadju in zelenjavai vsekakor več (vsaj 4). Po potrebi uporabi spletni slovar.
  1. Svoje zapiske v zvezku fotografiraj, shrani kot Ime_Food (npr. Adela_Food) in jih prenesi v skupno mapo Types of Food v OneDrive ali pošlji po e-mailu. Prosim, da fotografijo (datoteko) poimenujete kot sem napisala, ker si vse shranjujem na računalnik in kasneje ne bom vedela čigavo je kaj.

Povezava na mapo: https://1drv.ms/u/s!Aj9Ph4QLjmDYhDutG5JF6NzLtMWk?e=d8B2SP

Navodila za delo v OneDrive sem vam poslala včeraj zvečer. Ni nujno, da prenesete fotografijo sem, je pa zaželjeno. Tam lahko pogledate kaj so drugi napisali kot lastne primere.

ŠSP

Glede na to, da bo jutrišnji dan verjetno zadnji v tem času z snežno odejo, vam predlagam da ga izkoristite za aktivnosti na snegu in svežem zraku. Toplo se oblecite in pojdite na sneg. Tecite po snegu, valjajte, skačite, delajte angelčka, sneženega moža, morda iglu, spuščajte se z lopato….skratka pustite domišljiji prosto pot. Bodite na zraku vsaj 1 uro. Po aktivnosti pa se zavijete v odejo in spijete topel čaj. UŽIVAJTE.

 

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)