ČUDOVITE ZGODBE

PREBERI IN ILUSTRIRAJ.

PODLASICA IN KOKOŠI

 LAČNA PODLASICA JE SLIŠALA, DA SO NA SOSEDNJI KMETIJI BOLNE KOKOŠI. PREOBLEKLA SE JE V ZDRAVNIKA, VZELA V ROKO ZDRAVNIŠKO TORBO Z VSEMI POTREBŠČINAMI IN SE ODPRAVILA TJA. KO JE PRIŠLA DO VRAT, JE VPRAŠALA: >>GOSPE KOKOŠI, KAKO SE POČUTITE?<< KOKOŠI PA SO JI ODGOVORILE: >>HVALA, ODLIČNO, KADAR TEBE NI V BLIŽINI.<<

ŽELVA IN ZAJEC

NA ŠIRNJI PLANJAVI STA SE SREČALA ŽELVA IN ZAJEC. ZAJEC SE JE ZAČEL POSMEHOVATI ŽELVINI POČASNI IN UMIRJENI HOJI: >>NO, S TEM OKLEPOM NA HRBTU JE ŽE VELIKO, DA SE SPLOH PREMIKAŠ, PA ČEPRAV PRAV RES POČASI.<< ŽELVA MU JE ODVRNILA: >>SE UPAŠ STAVITI, DA BOM ZMAGALA, ČE SE POMERIVA V TEKU?<< ZAJEC, PREPRIČAN, DA JE VELIKO HITREJŠI, JE SPREJEL STAVO, OZNAČIL CILJ IN DAL ŽELVI CELO NEKAJ PREDNOSTI, REKOČ, DA SI GRE, PREDEN ZAČNE DIRKATI, PRIVOŠČIT PRIGRIZEK. >>PASJE VROČE JE, MOGOČE BI PRED STARTOM ŠE MALCE PODREMAL,<< JE POMISLIL SITI ZAJČEK, PREPRIČAN, DA BO TAKO ALI TAKO ZMAGAL. LEGEL JE V SENCO POD DREVO IN ZASPAL. ŽELVA JE VEDELA, DA JE POČASNA, ZATO SE JE VZTRAJNO POMIKALA NAPREJ IN KORAK ZA KORAKOM PRILEZLA ŽE SKORAJ DO CILJA. KO SE JE ZAJEC ZBUDIL, JE UVIDEL, DA GA JE POLOMIL, IN SE JE POGNAL ZA ŽELVO, KOLIKOR SO GA NOGE NESLE.A BILO JE ŽE PREPOZNO, ŽELVA GA JE ŽE ČAKALA NA CILJU IN TAKO DOBILA TEKMO.

KMETICA IN KOKOŠ

NA DEŽELI JE ŽIVELA KMETICA, KI JO JE DOLETELA NEVERJETNA SREČA. NEKEGA DNE JE NA TRGU KUPILA KOKOŠ, ČISTO TAKO KOT VSE DRUGE, A VENDAR ZELO POSEBNO. VSAKO JUTROJE V KOKOŠNJAKU ZNESLA ZLATO JAJCE. NEKEGA DNE JE KMETICO OBŠLO:>>BOGSIGAVEDI KAKŠEN ZAKLAD SKRIVA V SEBI TALE KOKLJA!<< MALO JE OMAHOVALA, SAJ JI JE BILO ŽAL UBITI KOKOŠ, NAZADNJE PA JE POHLEP ZMAGAL IN ŽENSKA JE SKLENILA ODKRITI SKRIVNOST ZLATIH JAJC. ZAKLALA JE UBOGO ŽIVAL, KI JI JE NOSILA DRAGOCENA DARILA, IN JO RAZPARALA. A ZNOTRAJ NI BILA KOKOŠ ČISTO NIČ DRUGAČNA OD DRUGIH KOKOŠI… KMETICA JE BILA KAZNOVANA ZA SVOJO LAKOMNOST. MRTVAKOKOŠ JI NIKOLI VEČ NE BO NESLA ZLATIH JAJC. >>NIČESAR NIMA, KOMUR NI NIČ ZADOSTI,<< PRAVI PREGOVOR IN STARI PREGOVORI IMAJO ZMERAJ PRAV.

PES IN ZAJEC

MLAD ZAJEC SE JE IZMUZNIL SKOZI DOMAČO OGRAJO, ČEPRAV SO MU STARŠI PREPOVEDALI, DA BI SAM HODIL VEN. MED POTEPOM JE SREČAL PSA IN TA MU JE REKEL:>>NEVARNO JE, ČE SAM HODIŠ NAOKROG. TE BOM JAZ POSPREMIL.<< LAHKOVERNI ZAJČEK JE ZADOVOLJNO PRISTAL, PES PA GA JE BRŽ ZVEZAL IN SE ODPRAVIL NABIRAT DRVA ZA OGENJ. ZAJČEK JE OBUPANO JOKAL, SAJ JE VEDEL, DA GA BO PES SPEKEL ZA VEČERJO. ZASLIŠAL GA JE VELIK MEDVED IN GA REŠIL, NATO PA MU UKAZAL, NAJ SE TAKOJ VRNE DOMOV. ZAJČKU NI BILO TREBA DVAKRAT REČI, HUDA IZKUŠNJA GA JE IZUČILA ZA ZMERAJ.

 

 

UPAM, DA SO VAM BILE ZGODBE VŠEČ IN DA STE SE IZ NJIH TUDI KAJ NAUČILI. LEP POZDRAV IN VSE DOBRO, IRENA

 

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)