Na naši šoli že nekaj let poteka projekt botrstvo. To je projekt, pri katerem sodelujejo prvošolci, drugošolci, devetošolci in osmošolci. Vsako leto na začetku šolskega leta se osmošolci skupaj z razredničarko odpravijo v prvi razred, kjer se novi, še neizkušeni prvošolčki, spoznajo z mladostniki iz višjih razredov. Pri tem si vsak osmošolec izbere svojega »varovanca« oz. prvošolca/prvošolko, katerega/katero bo varoval dve leti, se z njim/njo  spoprijateljil, ga/jo bolje spoznal ter se z njim/njo  med odmorom podružil in mu/ji tako polepšal dan. Ta projekt je odličen, saj si tako osmošolec kot tudi prvošolec pridobita svojega zaupnika, si tako medsebojno pomagata in krajšata čas.

Drugošolci so povedali, da se jim zdi botrstvo super, saj si pridobijo starejšega prijatelja, kar pa se jim zdi res »cool«. In kaj so povedali o letošnjih devetošolcih, ki odhajajo?

  • Z devetošolci smo se spoznali v prvem razredu. Pomagajo nam pri težkih nalogah. Vsak odmor pridejo k nam v razred. Vidim jih, ko grem v knjižnico. Včasih so smešni, drugačni od vseh. EDNA
  • Moja botra je devetošolka Alina. Zelo me spoštuje in me ima rada. Kadar jo prosim za pomoč, mi pomaga. Vedno me pozdravi in objame. Rada bi, da bi bila večkrat z  mano pri pouku. (Melani)
  • Pri moji devetošolki Manci imam rada, da sva veliko skupaj, vedno mi pomaha, ko se vidiva. Rada bi, da bi se igrali družabne igre ter se pogosteje videli in še večkrat igrali. (Ana)
  • Maje devetošolka Nives je zelo prijazna in lepa. Vedno me pozdravi in se nasmeje. Rada bi, da me nauči plesti kito s štirimi vrvicami. (Eva)
  • Z mano je vedno Juriy. Z njim se lahko igram, pišem, berem in me vedno nasmeje. Ko se srečava, mi reče : Zdravo Lovro.  Z devetošolci bi se rad več igral, lahko bi šli skupaj na izlet, ali pa bi skupaj telovadili, pripravili lutkovno predstava. Naj pridejo večkrat k nam! (Lovro)
  • Moj skrbnik Žiga je vedno nasmejan in zabaven. Vedno ga srečam na postaji. Ob srečanju mi vedno da petko. (Filip)
  • Moj devetošolec je Žan. Je zelo prijazen. Ko se srečava, mi da petko. Ko bom devetošolec, bom do prvošolca zelo prijazen in se igral z njim. (Ksaver)
  • Botri so bili  fajni. Radi so se igrali z nami. Lepo so  se obnašali do mene. MATEVŽ
  • So bili zelo prijazni. Priskočili so nam na pomoč.  PATRIK

Kaj pa pravi devetošolka?

Tudi sama sem mnenja, da so taka druženja zelo pomembna, saj spoznavamo drug drugega, se družimo, si pomagamo. Še posebej smo ponosni, da nam prvošolci zaupajo ter se obrnejo na nas, ko kaj potrebujejo. Pa ne samo ob naših skupnih druženjih, ampak tudi  ob naših srečanjih na hodniku. Objem in prijazna beseda nam veliko pomenita.  NEŽA

Pa novinarji?

Tudi novinarji  osmih in devetih razredov se pridružujemo mnenju, da so ta druženja zelo zabavna, v dobro vsem, saj tako prvošolci ter drugošolci kot tudi mi dobimo novega prijatelja, zaupnika. Še posebej pa smo veseli takrat, ko nam mlajši povedo, da so našega obiska zelo veseli in nas povrhu vsega še  močno objamejo ter povejo, da smo njihovi najboljši prijatelji.

Pa še nasvet drugošolca devetošolcem.

Vsem devetošolcem priporočam, da so manj na telefonu ter naj manj smetijo avtobusno postajo. Naj ne hodijo pred poukom in po njem v trgovino.

                                                              Zbrali in zapisali:  devetošolki Tinkara in Ana

(Skupno 204 obiskov, današnjih obiskov 1)