V mesecu decembru so bili znani nagrajenci natečaja “Če bi ceste spregovorile”, ki ga je pripravil Zavod Varna pot. Naša šola je prejela največje število točk in tako smo si prislužili brezplačno izvedbo preventivnega izobraževalnega programa Vizije Nič.

V četrtek, 7. 3. 2019 so potekale delavnice za učence prve triade z naslovom 4 prometna deteljica, v petek, 8. 3. 2019, pa so bile delavnice organizirane za učence 3. triade in sicer 5 x STOP je COOL.

Nekaj svojih vtisov o delavnicah so zapisali naši učenci in jih spodaj tudi objavljamo.


Danes smo imeli  delavnice z naslovom 5x stop je cool, v katerih smo se pogovarjali o prometu in varnosti v njem.  Našo delavnico je vodila Anja, s katero smo preživeli zanimive tri učne ure.  Dotaknili smo se tem, kot so  pravila vožnje v prometu,  problema uživanja drog ali alkohola in  telefona med vožnjo. Razložila nam je, kaj pomeni  pot zaustavljanja in kako zelo je  pomembna. Preizkusili smo lahko tudi očala, s katerimi smo imeli občutek, kot da smo zaužili alkohol. Delavnica se nam je zdela zelo poučna ter zanimiva. Poleg novih stvari pa smo ponovili, kar smo že vedeli, a nanje pozabljamo.

Priporočava, da bi to delavnico izvajali na vseh šolah, saj nama je zagotovo odprla oči.

 Po končani delavnici smo se vsi skupaj zbrali v telovadnici, kjer smo si ogledali tragične posnetke žrtev v prometu. Še enkrat so nas opozorili, kako lahko vsaka sekunda šteje. Pogovarjali smo se tudi o posledicah prometnih nesreč.

O tem je spregovoril tudi Darijo, ki je sam izkusil hudo prometno nesrečo. Povedal nam je, da se je nesreča zgodila, ko je bil star 16 let. Z družino se je vračal iz Splita, ko jih je iz strani presenetil voznik, ki je krepko prekoračil omejitev hitrosti. Trk je bil tako hud, da je na kraju nesreče umrl oče, brat v bolnišnici, teta pa je še danes nepokretna. Tudi sam je utrpel hude poškodbe glave, zaradi katere je padel v komo. V bolnišnici preživel dva meseca, zdravljenje pa je kasneje nadaljeval v rehabilitacijskem centru Soča. Tam se je ponovno naučil govoriti, brati, pisati, hoditi – skratka vse od začetka. Zdaj njegovo življenje  drugačno, saj ceni, da je živ, da ima mamo …. Kot je sam dejal, se mu je od nesreče vse od A do Ž obrnilo na glavo. Zgodbo je zaključil s svojo mislijo: »Življenje je kratko, a naj bo jedrnato.«

Naučili smo se, da moramo biti v prometu vedno previdni ter pozorni na vsako malenkost, saj vsako življenje šteje.  

M. Šmon in V. Slemenik, 9. a


Danes je našo šolo obiskala organizacija Varna pot. Razredi smo se  razdelili po skupinah, v kateri so izvajali program 5x STOP JE COOL. Skupine so vodili animatorji.

V naši skupini smo izvajali različne dejavnosti, ki so nas opozarjale na nevarnost alkohola, drog, hitrosti… Najprej smo preizkušali našo komunikacijo in ugotovili, da se bolje razumemo z uporabo verbalne komunikacije. Nato smo preizkusili svoje reflekse in naš reakcijski čas.

Določili smo tudi dolžino reakcijske in  zavorne poti. Izračunali smo naletno maso človeka z 80 kg pri hitrosti 30km/h,  50km/h in 90km/h. Naletno maso smo primerjali s padcem z višine desetih metrov. Ugotovili smo, da je pri večji hitrosti večja možnost za prometno nesrečo, saj imamo daljši zavorni čas in večjo naletno maso.

Za določene trditve smo ugotavljali, ali gre za mit ali resnico. Postavili smo poligon in preizkušali naše zaupanje do drugih, saj je eden od para usmerjal drugega čez poligon z besedami, medtem ko je imel drugi zaprte oči.

Nazadnje smo se pogovarjali, kakšne so slabosti alkohola. Nato smo se preizkusili na poligonu, na katerem smo uporabljali posebna očala, ki so ponazarjala vid pri pijanem človeku.

Po končani delavnici smo se zbrali v telovadnici in poslušali predavanje o posledicah prometnih nesreč in najpogostejših vzrokih teh nesreč.

 Svojo zgodbo nam je povedal udeleženec v prometni nesreči, Dario. Povedal nam je, da se je ponesrečil v Splitu na Hrvaškem, ko je bil star 16 let. Po prometni nesreči se je moral ponovno učiti govoriti, hoditi, brati in pisati, računati … Zdaj je popolnoma normalen človek.

Mnenja sva, da bi o tem morali več govoriti, mlade osveščati  o nevarnosti alkohola in drugih psihoaktivnih substanc, saj so poleg hitrosti in uporabe mobilnih telefonov zelo pogosti vzrok prometnih nesreč.

Nives in Vid, 8. b


Danes sva bili s Saro del delavnic 5x stop je kul, ki se navezujejo na varnost v prometu. Sodelovali sva v 6. skupini, kjer je bila naša mentorica Tanita. Poučevala nas je o mnogih novih stvareh, npr. izvedeli sva, kakšna so pravila vožnje, preizkusili sva tako imenovana »pijana« očala, prav tako nam je razložila, kaj je reakcijski čas in zavorna pot.

Naju se je najbolj dotaknil pogovor z žrtvijo hude prometne nesreče Darjem. Povedal nam je svojo pretresljivo zgodbo, ki ga je zaznamovala za vse življenje. Priznam, obeh se je ta pripoved močno dotaknila, saj si pri 14 letih komaj predstavljava, kaj taka izkušnja pomeni za najstnika.

 Misliva, da bo današnji dan pripomogel k boljšemu ravnanju v prometu nas vseh. Nihče si ne zasluži tragičnega konca zaradi nepremišljenosti.   

STOP dajeva zauživanju  alkohola in drugih substanc, uporabi telefona med vožnjo. Čeprav še nisva voznici, lahko pa ozaveščava druge.

Nina, Sara, 9. a

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)