V petek, 3. 6. 2022, so učenci šestih razredov pripravili degustacija za vse učence.
Pripravljali so:
• AJDOVE KREKERJE S KOROŠKO SKUTO
• SADNO ZELENJAVNI SMUTI
• MEDENA SEMENA
Recepte z veseljem delijo z nami.
Ajdovi krekerji
115 g mehke bele moke
115 g ajdove moke
1 žličke soli
1 žlička pecilnega praška
115 g na koščke narezanega hladnega masla
hladna voda po potrebi
Vse sestavine zmešamo skupaj, da dobimo gladko testo. Testo razdelimo na 4 dele in ga oblikujemo v kroglo in zavijemo v prozorno folijo, da se testo ne izsuši.
Pečico predgrejemo na 200°C. Vsako četrtinko testa zvaljamo na peki papirju na tanko in sicer na manj kot 1 mm. Razrežemo na 2,5 cm široke trakove, ki bodo različnih dolžin. Po vrhu jih potrosimo z grobo soljo.
Damo na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo cca 5 – 7 minut (do 10 min, odvisno od pečice).
Vzamemo iz pečice, pustimo 2 minuti, da se utrdijo in niso več krhki, potem jih preložimo na žičnati podstavek, da se dokončno ohladijo.
Koroška skuta
1/2 kg skute
2 žlici kisle smetane
1 velika čebula
sol, poper
bučno olje
Čebulo narežemo na drobno, zmešamo s skuto, solimo, popramo, polijemo z bučnim oljem in premešamo.
Sadno – zelenjavni smuti
3kg banan
3kg jagod
1 kg mlade špinače
Voda po potrebi
Zelenjavne palčke (korenje, rdeča in zelena paprika)
Banane olupimo, jagode očistimo in jih opremo, liste špinače operemo ter jih damo v posodo. Nato z paličnim mikserjem zmešamo, da dobimo enotno in gladko zmes, dodamo malo limoninega soka in po potrebi vodo. Smuti okrasimo z zelenjavnimi palčkami.
Oblati s semeni
10 dag orehov
10 dag lešnikov
10 dag bučnih semen
2 žlici sezama
20 dag sladkorja
12 dag masla
10 dag medu
2 lista oblat
Vse skupaj na rahlem ognju raztopiš, dodaš semena in na tanko namažeš na oblat. Peči na 180OC okoli 10 – 15 minut. Še toplo nareži ali hladno nalomi.