V petek, 15. 11. 2024, smo na OŠ Mislinja obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Slogan letošnje akcije se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Namen projekta je osveščati o pomembnosti zajtrka in pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Učenci so tako za zajtrk zaužili lokalno pridelano hrano in sicer so jedli kruh, ki je bil pečen na Vrhah (Lavk), maslo je bilo pridelano na Selah (kmetija Šuler), mleko iz Mislinje (Skarlovnik), jabolka so bila dostavljena iz Slovenj Gradca (Cvahte), za med pa je poskrbel mislinjski čebelar Jure Tasič.
Akcijo smo na šoli izkoristili za poglobljen pogovor o pomembnosti lokalno pridelane hrane, o čebelah in o zdravih prehranjevalnih navadah.
Učence, ki obiskujejo Čebelarski krožek, so obiskali predstavniki Čebelarske zveze in AstraZenece, ki so za učence izvedli učno uro s kvizom in drugimi aktivnostmi.
Na temo Tradicionalni slovenski zajtrk so likovno ustvarjali v 5. razredu, tretješolci pa so po “geodrevesu” iskali besede, povezane s to akcijo.
Prvošolce sta obiskala župan Občine Mislinja, Bojan Borovnik in mislinjski čebelar Jure Tasič. Naučili so se veliko o čebelah.
Zanimivo ustvarjalnico so imeli v 4. razredu, kjer so ustvarjali družabne igre (spomin) in knjižice o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.